Onderzoek en restauratie De Nollen

Onderzoek en restauratie De Nollen

De Nollen is een natuur- en kunstproject in Den Helder van kunstenaar Ruud van de Wint (1942-2006. Vanaf de jaren tachtig tot aan zijn dood in 2006 werkte de kunstenaar aan het project. Een groot onderdeel van het project was het transformeren van de reeds bestaande bunkers in het duingebied tot kunstwerken. Een andere groot onderdeel van het project was de creatie van eigen gebouwen. De reeds bestaande bunkers in het duingebied zijn onderdeel van de Atlanticwall, een verdedigingslinie gebouwd door de Duitse strijdkrachten in de periode 1942-1944. De bunkers op de Nollen hebben dan ook hierdoor een cultuur-historische waarde. Naast de bunkers speelt de natuur een grote rol in de werken van Van de Wint. Dit samenspel tussen de reeds bestaande bunkers, de natuur en het werk van Van de Wint is één van de bijzondere karakteristieken van De Nollen

 

Vergilius (1992) is gebouwd onder leiding van metaalbewerker Leet van den Berg op basis van de ideeën van de kunstenaar. Vervolgens heeft Van de Wint de binnenzijde van het bouwwerk beschilderd. Met de schildering was Van de Wint nog bezig toen hij plots overleed in 2006, waardoor deze zich nog steeds bevindt in een vroeg stadium van zijn normaliter vaak jarendurende schildersproces. Desondanks heeft de schildering wel al veranderingen doorgemaakt, wat het continu experimenterende proces onderstreept.

 

Het onderzoek naar de (preventieve) conservering van het kunstwerk Vergilius concentreerde zich op het behoud van de beschilderde doeken. Het grootste probleem was het verwijderen en voorkomen van de schimmelgroei, wat veroorzaakt werd door het onregelmatige binnenklimaat. Het onderzoek bestond uit documentatie, microscopisch onderzoek naar de verflagen, SEM-EDX analyse, het formuleren en het ontwikkelen van een schoonmaakbehandeling. De uitgevoerde behandeling bestond uit het reinigen van het beschilderde oppervlak met een waterige oplossing gel en het adviseren van de eigenaren in het behoud van de schilderingen en de verbetering van het binnenklimaat. 

Periode: februari – juni 2016
O.l.v.: Nico van der Woude en Merel Lantman
I.s.m: Vera Tolstoj (onderzoek). Behandeling: Nina Timmer, Antje Verstraten, Renate Oosterloo en Lynn van Rijnsoever.
Locatie:  Den Helder
Opdrachtgever: De Nollen