Schilderingen Berlage Muntplein

Schilderingen Berlage Muntplein

Tijdens de stage periode van het Post-Initiële traject aan de Universiteit van Amsterdam is gedurende enkele weken meegewerkt aan de transformatie van het trappenhuis van het voormalige kantoorgebouw voor de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade en op het Leven: de “Nederlanden van 1845”, een rechtsvoorganger van Nationale Nederlanden. Dit gebouw is ontworpen door H.P Berlage en gebouwd in 1984-1985. In 1911 heeft Berlage het pand versoberd en aan de achterzijde vergroot.

In 2016 werd de opdracht gegeven om de leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot appartementen. Tijdens de verbouwing werden de restauratoren Karin van der Lem en Martine Posthuma de Boer gevraagd om te onderzoeken of er nog originele afwerkingen van Berlage onder de huidige verflagen in het monumentale trappenhuis aanwezig waren. Op basis van een kort verkennend onderzoek, uitgebreid naar een groter onderzoek, bleken de originele kleuren nog aanwezig. De bakstenen onder de dikke gele verflaag waren oorspronkelijk donkerpaarsachtig rood met een grijze voeg. De geschilderde gestucte muurdelen bleken okergeel met omgekeerde rood-blauwe tulpen, groene bladeren, een embleem en sierlijke motieven. Ook werd duidelijk dat Berlage bij de verbouwing in 1910 de decoratie enigszins aanpaste door de florale motieven te verstrakken.

De rijkdom en de historische waarde van de bonte kleuren van het trappenhuis waren het waard om teruggebracht te worden. In drie maanden tijd heeft een team van restsauratoren en decoratieschilders de schilderingen vrijgelegd, gerestaureerd en gereconstrueerd. Tijdens de stageperiode heb ik meegewerkt aan het vrijleggen van schilderingen en het vullen en retoucheren hiervan.